mandag 7. februar 2011

'Cause this is Africa...

Alt startet i forrige uke. Onsdags kveld var det samlet en gjeng utfor blokka vår, som jubla og ropte mens en holdt en tale. Vi ble fortalt at de var misfornøyde med studielånet de får.

Studentene her får tsh5000 om dagen, noe som tilsvarer 20 norske kroner. Dette skal rekke til husleie, mat, drikke, transport, skoleutstyr og alt annet. Selv med de lave tanzaniaske prisene er ikke dette nok. tsh5000 dekker to måltider i kantina, og to flasker vann. Thats it.

Frustrasjonen over pengemangelen hos studentene har økt siste tiden, og denne uka har det eksplodert. Studentene ønsker minst tsh10.000 om dagen for å dekke sine utgifter. Dette er ikke et urimelig krav, hvis du ser på hva tsh10.000 rekker til. Men dette kravet om en økning av studielånet på 100% er jo egentlig fullstendig urimelig.

Torsdag ble vi fortalt at rundt lunsjtid i kantina kom en gjeng og ramponerte kantina. Alle som satt der å spiste fikk maten sin kastet enten i fanget, eller på gulvet. “Hvordan kan dere sitte her å spise, når vi ikke engang har råd til mat?” var beskjed de fikk.

Torsdags kveld ringte amerikanerne og fortalte at det kom til å være demonstrasjoner på campus, og de kunne bli voldelig, og at vi måtte holde oss inne for vår egen sikkerhet.

Fredag starta med mye bråk og skriking utfor blokka vår. Vi ble fortalt at domentrantene raidet blokkene (utenom utvekslingsstudentene sine) og banket opp de som prøvde å snike seg unna demonstrasjonen. Vi synes det var litt ubehagelig med alle ryktene og folkene utfor blokka vår som ropte og skreik. Vi ble faktisk litt redde da vi sto på verandaen og så ned på menneskene som gikk forbi, og de snudde seg, hylte og begynte å løpe. Vi aner enda ikke hva de løp fra.

Når blokkene var tømte gikk de i tog mot utgangen til universitetet, mens de sang, ropte og blåste i vuvuzelaer. Ved hovedporten møtte de MASSE riot police, i fullt utstyr, tanks og tåregass. Det ble heldigvis ikke noe særlige problemer (annet enn tåregass), men 42 studenter ble arrestert.

Vi trodde helga gikk fredelig for seg, men vi ble i dag fortalt at studenter som forsøkte og fortsette undervisning som vanlig på lørdag ble banket opp av sine med-studenter.

Lørdags kveld kom det en representant fra Daruso (studentrådet) som stilte seg utenfor blokka vår og begynte å rope. Det samla seg en stor gruppe mennesker, som alle ble veldig gira, jubla og skreik (Vi, i alle fall jeg, ble redde da vi flere ganger hørte mzungu og wazungu, som betyr europeer). Vi fikk oversatt det som ble sagt, og det var bare informasjon om at på mandag, idag, kommer minister of education for å informere studentene om hva myndighetene akter og gjøre. Vi ble fortalt at studentene skulle fortsette demonstrasjonene om de ikke er fornøyd med resultatet (noe vi trur de ikke kommer til å være).

I går kveld, rundt ti, ble det veldig mye bråk bortfor blokka vår. Etterhvert fikk vi vite at guttene hadde blitt sinte fordi prisene i den lille kiosken har økt, og bestemte seg for å raide den. Juhani fra Finland dro ned dit, men opplevde situasjonen som så aggressiv at han dro tilbake. Han fortalte oss at studentene knuste ting i kiosken med stein. Studentene ropte også “cafeteria, cafeteria”, men det virker som om de lot kantina være, for den var åpen i morgen. Kiosken derimot, var helt tom. Ingenting var igjen. Alt vår stjålet.

Vi er og blitt fortalt at studentene blokkerte veien, og ikke slapp biler forbi. Og at en taxi hadde kjørt FORT inn i menneskemengden og skadet flere. Ryktene sier at sjåføren kom seg unna med hjelp fra politiet.

Det er dette vi er redde for. En clash mellom politi og demonstranter, noe som fort kan bli ugly. Og vi er litt bekymrete for mobb-mentaliteten (hvis de rana og ødela kiosken, hvorfor ikke ta Hall III, hvor utvekslingsstudentene er?).

Vi snakka med Ingunn på ambassaden idag, og hun ba oss om å komme oss av campus “fortere enn svint”, og å bli der til situasjonen har roet seg. Så det har vi gjort. Akkurat nå er vi nede på Mlimani og venter på at møtet mellom studentene og ministeren skal bli ferdig. Enten blir det helt rolig og ingen bråk, eller så braker helvete løs. Og nå når det er en minister der er sikkerheten på topp, og dermed blir alt veldig mye verre om studentene blir sinte.

Vi har fått tilbud om overnatting, og har plasser å dra om ting eskalerer ytterligere. Føler oss trygge her, med alle verdisakene våre, butikker og en (bevæpnet?!) vakt borti gangen.

Ene professoren vår ville ikke ha undervisning før han visste mer om hva som skjedde. Det var han som fortalte oss at studenter og professorer som har fortsatt undervisning har fått juling. Han ba oss om å komme oss av campus, kjapt. Spanande.

Ellers må det sies at store deler av vår informasjon er basert på rykter og gjenfortelling fra lokale.

Det er egentlig ryktene som er det verste.

Rykte 1: Demonstrasjonene startet egentlig fordi noen studenter kjedet seg, og ikke ville studere. Så de egget opp til demonstrasjon i stedet.

Rykte 2: Studenter som ikke joiner demonstrasjonene blir banket opp.

Rykte 3: De ønsker utveksligsstudentene med i demonstrasjonen.

Rykte 4: Militæret kommer til å tømme campus, og universitet blir stengt i to måneder.

Som dere skjønner er dette innlegget skrevet i farta, jeg har prøvd å huske alle detaljer (jeg har ikke korrekturlest noe, fordi jeg er sliten og ikke orker, men håper småfeil blir tilgitt, og alt er forståelig).

Nå vet dere i alle fall hva som skjer, og at vi har det bra. Tiden vil vise hva som skjer, foreløpig er mottoet vårt “better to be safe than sorry”.

To be continued…

3 kommentarer:

  1. Herregud! Dåkker får virkelig oppleve saker og ting. På godt å vondt virker det som :) Lykke til. Håper alt ordner sæ!

    SvarSlett
  2. Hei på dere. Håper alt går bra. Det ser nå ut til at dere bruker "haude",og er passe tøff og passe redd på samme tid. Ofte en god oppskrift på at man forholder seg på en måte så man er trygg.
    Jon-Eirik er nå lagt ut i verden, og befinner seg akkurat nå i Abu Dhabi. Til Australia inatt, Norsk tid.

    Venter spent på fortsettelsen på bloggen deres.

    Klem fra tante Turid

    SvarSlett
  3. Hei Ayla!

    Var det den lille dukaen nedenfor hall 3 som ble rana? ååå, æ elske de to guttan som jobbe der, å mora....hoff så trist. Men selvsagt e det viktigste at dokker har det bra altså. Stakkars dokker som e kommet mitt oppi det der. Va demonstrasjona sist halvår også, men det va ikke nært så ile som hos dokker. Kjenne dere sylvanus? Han va en veldi go kompis av oss, han sitt i daruso å e ansvarlig for studielån. han hjalp oss alltid med info om situasjonen(han e konstant helt oppdatert siden han e me i daruso)Hans e mail adresse e: sylvahermanus@yahoo.com. Send han en mail, hils fra JOhanne og spør ka som skjer. Kjipt å måtte forholde sæ til rykta! Håpe det går bra fremover. Klem fra johanne.

    SvarSlett