tirsdag 26. april 2011

Påska 2011 - Maren


Også kjent som ferien da vi ble sterkt religiøse, skiftet etnisitet og ble giftet bort til indere. Fredag 15. landet Jemima, Wp, June og Æssa i Dar og ble møtt av 30 varmegrader og store mengder gledestårer. Etter det gikk det bare en vei, oppover. Tror ikke jeg har ledd og kost meg så mye siden..aldri ! Vi har rett og slett kost oss glugg ihjel. Mengden internhumor nådde stadig nye høyder, en liten advarsel til de som kunne tenke seg å henge med oss i fremtiden. Det kan komme til å bli kjedelig. I ca to uker før jentene kom hadde det regnet hver dag, og jeg var en smule bekymret for at ferien kom til å bli en heller våt affære. Men, neida, gud var på vår side. Første kvelden hadde vi nemlig en kort innføring i swahili, og favorittordet ble fort Mungu (Gud). Med vår tørre og gode humor (som en hvitvin) florerte uttrykk som «Herremongo!» og «Mongo er god» resten av tida. Vår tro ble styrket da det ble fantastisk vær store deler av ferien, så nå er vi offisielt omvendte. Amen. De første dagene var vi i Dar og på Bongoyo Island, før vi tok båten til Zanzibar. Her var vi noen dager i Stone Town, før vi avsluttet ferien med to dager på stranda i Kendwa. Det er alt for mye å fortelle, så her kommer ferien i stikkordsform, og litt hulter til bulter. (hva i alle dager betyr egentlig hulter? Og bulter, forsåvidt? Norsk ass.)

*Jeg fikk pakke med Freia påskeegg, smågodt, kvikk lunsj, Hapå, Nugatti, leverpostei og knekkebrød. (!!!<3<3<3!!!)
*Late dager på stranda, med innslag av Baywatch og bikinibilder til neste års FHM-kalender (Gled dåkker)
*Shopping på Mwenge og Zanzibar, med til dels heftig pruting
*Karaoke (herreguud.)
*Vannpipe
*Tidenes villeste bajaj-tur som inkluderer June halveis på vei ut i en sølepytt, sjåfør som ler rått når man ber han om å kjøre saktere, Maren: Går det bra? Æssa: Helvetteeeee.....
*Sol, sol, sol, og litt regn
*Spice Tour på Zanzibar, med tur til en krydderplantasje.
*Guida tur i Stone Town
* Mye jamjam (skål på Masai-språk)
*Omvisning på Hall 3 og campusen til Univeristy of Dar es Salaam
*Tidenes beste indiske restaurant
*Språkskillsene til June. «Eeh, hanasami, tunalesa wipa?», som skulle være Samahani, tunaweza lipa (Unnskyld meg, kan vi betale)
*Tidenes styggeste, og beste drinker
*Michael Jackson, kjæresten, hoppeoversøylemannen, Mama and Papa
*Alle har lest «Feit» av Kristian Fjellanger
*June aka Leader of Laughter
*Besøkt den anglikanske kirken og det gamle slavemarkedet i Stone Town
*ENORME skilpadder på Prison Island.
*Æssa en sen lørdagskveld/tidlig søndag «Vent litt, æ må ta på mæ brillan, æ ser dobbelt!»
*Wp ble solbrent, hovnet opp i ansiktet og ble tatt for å være japaner.
*Chocolate and banana pizza (<3<3<3) på nattmarkedet i Stone Town
*Høylytt fliring på nattmarkedet (where you guys there last night? I tink I heard you)
*Mann i 40årene til samtlige «I want to dance with youu..»
*Den indiske gutten som ville bli med inn på mitt og Æssa sitt rom i Kendwa. «Just 15minutes! Nothing will happen, I plomise» Nei, men da så.
*Stakkars selgern som fikk en kraftig øyeskade etter June tok bilde med blits. Egentlig måtte vi gi han 30 000 tsh for en legetime, men vi slapp heldigvis unna....
*Planlegging av fremtiden. Minst to og to må få barn samtidig, og avkommene skal selfølgelig være bestevenner. Hallo.
*På båten tilbake til Dar ble alle sammen sjøsyke (her snakker vi å sitte klar for å springe til rekkverket), sannsynligvis guds straff etter all den syndige dansinga natt til søndag.
*Ferien ble til slutt hedret med et siste måltid bestående av croissanter, is, banansplit og brus på flyplassen




Æ e så glad i dåkker :)
-Maren

tirsdag 5. april 2011

Hard på blogginga



Jeg og Ayla er så sykt glad i å blogge så vi skrev begge et innlegg om helga. Her kommer mitt, husk å lese Ayla sitt under også!

Kjerringøy kan ta seg en bolle, Zanzibar er den nye øya å dra på helgetur til. Etter vi fikk oppholdstillatelse i Tanzania gir det en utrolig tilfredstillelse og gå igjennom immigration på Zanzibar. «Hey you!» roper vaktene etter oss når vi går bestemt forbi turistvisumbodtingen (jada, norsken er i stadig forfall), men da kan vi bare vifte med Permit C'en og sprade stolt videre. «No,no, we are residents of Tanzania!» Knis. Det er de små tingene i livet altså. På torsdag var vi på besøk hos familien Ayla bodde hos da hun var her for to år siden. Utrolig koselige mennesker, og veldig morsomt å få se hvordan vanlige folk bor her. Det setter ting i perspektiv å komme så nært innpå en muslimsk familie. Når jeg ser muslimske jenter i Norge, ser jeg på en måte bare religionen. Men, da vi hang med jentene i familien gikk det opp for meg at de, merkelig nok, bare er vanlige jenter, akkurat som oss. De har faktisk interesser og meningen utenom det religiøse, selv om de går med et religiøst hodeplagg. Jøss. På fredag tok de oss med til en som selger kangas, og da fikk vi kjøpt kanga og skjerf til lokal pris (4000tsh) og ikke mzungu-pris (10000tsh) Herlig! Resten av fredagen hadde vi en heftig shopping spree, der vi kjøpte litt gaver til familie og mange gaver til oss selv. På en curio shop fant vi en quaffle. (Herregud, JAAA, det E ekte!) Hvis du ikke vet hva en quaffle er, bør du skjemmes litt og så lese Harry Potter ASAP. Lørdag dro Ayla til Kendwa sammen med finnene og amerikanerne og tyskerne, mens jeg ble igjen i Stone Town. Alene. He-re-gud. Neida, var helt supert, folk oppfører seg så veldig annerledes mot deg når man er alene. Siden jentene kommer snart ville jeg bli bedre kjent med Stone Town, finne ut hva som er verdt å se og gjøre. I tillegg har jeg en indre drøm om å være en sånn person som tørr å reise rundt alene og være tøff og kul og sånn. Møtte masse fantastiske folk (og et par slitsomme som tenkte at siden de ikke hadde noe annet å gjøre, kunne de likså godt bare følge etter meg hele dagen) Møtte jeg en fisker fra Pemba, to gutter som snakket om hvor viktig det var å elske alle mennesker («If my enemy comes and says that he is going to beat me, I will just say I love you, man!») og en selger som ga meg gratis sjokolade. (Marry me?) Gikk på museum, besøkte ei kirke, kjøpte vannpipe og hadde det generelt særdeles kult. Fiskeren fra Pemba tipsa meg om en veldig bra lokal bar der det skulle være danseoppvisning, men etter det ble mørkt feiga jeg ut, og satt heller på hotellet med gratis sjokolade og gratis nett. Får være tøff og kul og sånn neste gang sjangsen byr seg.
På båten tilbake til Dar diskuterte jeg og Ayla fremtiden, og kom fram til en fantastisk plan. Etter Ayla er ferdig med studiet Human Resource Management og jeg har tatt en master i svada, skal Ayla starte en egen NGO (Non-Governmental Organisation), og jeg skal være ansatt. Den skal hete «My name is not Mzungu!», og skal jobbe for å bedre rettighetene til hvitinger i Tanzania. Ah, endelig skal drømmen om å redde verden gå i oppfyllelse! Bi bra.

mandag 4. april 2011

You might have a big house and fancy car, but we have Zanzibar!



Det fine med å bo i Dar es Salaam er at Zanzibar bare er en liten båttur unna. Derfor tok jeg og Maren båten over for å tilbringe en langhelg på den herlige øya. Første dagene ble tilbragt i Stone Town. Vi var nemlig invitert til min gamle Gecko-vertsfamilie. Det var fantastisk hyggelig å treffe dada zangu (mine "søstre") og mama yangu (min "mor"). Det var herlig å banke på døra i Gizenga street igjen og komme inn i stua hvor jeg og Hannah bodde i tre uker. Alt var som før, annet enn fargen på veggen, og hele huset lukta minner og good times.

Lørdan ditcha jeg Maren i Stone Town og stakk til Kendwa med diverse finner og amerikanere, to dance the night away. Her ble det desverre ikke (eller ikke) tatt noen bilder, men skal gi noen stikkord, så kan dere tegne deres eget bilde:
Sol, strand, sand mellom tærne, pizza, øl, vin, Konyagi (The spirit of the nation), midnattsbad, dans, nattmat, volleyball og fotball - i kjole.

Søndag var vi tilbake i Dar, noen mer slitne enn andre.

Må også nevne at Sigrid var syk, og ble derfor igjen i Dar. Pole sana.

Nå venter en helvetesuke med fire prøver, et essay og diverse readings. Wish me luck!